Om oss

Riktiga  fjällupplevelser!

Hotell Funäsdalen och Funäsdalsberget slogs ihop 2012 till Funäsdalen Berg&Hotell. Vi satsar nu för framtiden och visionen är ett sporthotell och aktivitetsberg mitt i Funäsdalen och Funäsfjällen som ska vara attraktivt för turister året om. Vi vill vara ett centrum för riktiga fjällupplevelser med skidåkning och sommaraktiviteter, bra boende och god mat i en genuin miljö. Största ägare till Funäsdalen Berg&Hotell är, genom sina respektive bolag, familjerna Olsson, Frisk och Lindeborg samt Saminvest. Totalt har bolaget 19 ägare med stor lokal förankring.

Julen 2014 invigdes FunäsGondolen som tar er till toppen av Funäsdalsberget. Dalstationen ligger mitt emot Hotell Funäsdalen. För att förverkliga projektet bildades ett nytt bolag - Funäsdalens Gondolbana AB - som ägs av turistnäringen, företag och privatpersoner i området. Driften sköts av Funäsdalen Berg&Hotell.


Ett fjällhotell med gamla anor

Huvudvägen till Funäsdalen och vidare mot Norge gick fram till på 40-talet alldeles utanför nuvarande Hotell Funäsdalen. Mellan 1924-1966 kunde man även åka tåg till Hede för att därifrån byta till buss som gick vidare till de olika hotellen i Funäsfjällen.

Hotell Funäsdalen byggdes av Karl Larsson i början av 40-talet. Han hade i många år drivit ”Karl Larssons åkeri” med lastbilstransporter och bussar som trafikerade dalgångarna i området. Åkeriet köptes senare upp av SJ och Karl bestämde sig för att bli hotellägare istället. Det fanns redan två andra hotell i byn, Eriksgården strax ovanför Konsum och Gästis vid nuvarande Fjällmuséet. I samband med hotellbygget förvärvade Larsson även en gård strax ovanför pensionat Grönländaren där familjen hade sina kor och getter. De bodde dock på en annan gård i byns östra del där några i familjen bor kvar än idag. 

Redan 1947 tog Motorförarnas Helnykterhets Förbund (MHF) över och drev fjällhotellet fram till 1997. Nuvarande vandrarhem tillhörde från början inte hotellet utan var Konsumbutik fram till 1960 då MHF förvärvade även det. Vandrarhemmet kallades på den tiden för Annexet och där fanns, precis som idag, lite enklare rum.


Paret Wallstams och Mr Funäsdalen

Mellan 1952 – 1968 var Erik och Margit Wallstam föreståndare för Hotell Funäsdalen. Paret var mycket driftigt och var bl a med och byggde Toppstugan och första liften på Funäsdalsberget, Svansjöliften (1965) och Forbonden (1968) i Tänndalen. Under de här åren ordnade paret Wallstam ofta olika aktiviteter för gästerna. På dagarna var det utflykter i omgivningarna och på kvällarna kunde det vara filmaftnar. Wallstams hade känningar på SF i Stockholm och fick tillgång till olika filmer som skickades upp till Funäsdalen. De ordnade även bingoaftnar, och ”gästernas afton” med sketcher och underhållning. Fjällprästen Georg Granberg höll i flera av kvällsaktiviteterna och samen Sigrid Rutfjäll brukade ordna populära berättarkvällar. På sommaren visades vinterbilder från området på projektor i gillestugan och på vintern var det fina sommarbilder på duken.

En känd profil i Funäsdalen under den här perioden var Arvid Larsson. Han jobbade även som färdledare och trivselfarbror på hotellet från slutet av 60-talet till början av 90-talet. Arvid blev även utnämnd till Mr Funäsdalen av kommunen och det som inte engagerade honom i byn det fanns inte. Arvid Larsson var också den som bl a startade Fjällsäkerhetsföreningen i området, arrangerade rallytävlingar och ordnade så att kända artister som uppträdde i området även besökte hotellet.

Under Wallstams tid byggdes matsalen på hotellet ut. Ytterligare utbyggnad skedde 1979 då även konferenslokaler, poolavdelning och 30 nya rum (nuvarande By- och Fjällrum) stod klara. Då byggdes också vandrarhemmet ihop med hotellet.


Alkohol blir tillgängligt på hotellet

År 1997 övertog Per Åberg verksamheten. Per hade upptäckt Funäsdalen i sin ungdom då han jobbade som skidlärare och i sportbutiken Topsport. När han 1997 bodde med sin familj i Stavanger fick han längtan att komma tillbaka och började leta efter ett fritidshus. I samma veva var Hotell Funäsdalen till salu och fritidshusköpet blev ett hotellköp istället.

Per köpte hotellet av Motormännens Helnykterhetsförbund vilket innebar att det inte fanns någon alkoholförsäljning till gästerna. Det byggdes därför ganska snart en bar i restaurangen och man började även ordna danskvällar. Rummen fick en ansiktslyftning och hotellet började servera den mycket uppskattade lunchbuffén. Efter att ha varit både gult och rött målades nu hotellet till sin nuvarande färg mörkbrunt (nästan svart). En färg som går fint tillsammans med alla vackra pelargoner på sommaren.

I början av 2000-talet var de flesta hotellgäster under vintersäsongen skoteråkare och alpina åkare men de senaste åren har även många längdåkare fått upp ögonen för Hotell Funäsdalen tack vare utbyggnaden av Nordic ski spåren som utgår alldeles nedanför hotellet. Sommartid finns fina fiskemöjligheter i Funäsdalssjön och klättring och vandring på Funäsdalsberget.

Per Åberg ägde hotellet t o m november 2012 då Funäsdalen Berg & hotell bildades.


Första liften på Funäsdalsberget

Paret Wallstams dotter Ulla lärde sig åka skidor på Funäsdalsberget på 50-talet tillsammans med Lillan(Anne-Marie) och Pinnen(Sven-Erik) Wilhelmson. Erik Wallstam tyckte synd om barnen som fick trava upp och ner för backen och bestämde sig för att bygga en lift. Den gamla hoppbacken hade då precis lagts ned efter en sista tävling 1958.

I juli 1961 invigdes Linbanan. Slalombacken röjdes med ideella krafter från byn och var klar till jul samma år då även Toppstugan invigdes. Från Toppstugan kunde man besöka det lilla lapplägret lite längre bort efter kammen som hade både renar och getter på bete. 

På 70-talet byggdes en släplift parallellt med linbanan men som inte gick riktigt ända upp. På 80-talet förlängdes därför släpliften upp till toppen och det investerades även i det första snökanonsystemet med vatten från tjärnen mitt uppe på berget. På 90-talet byggdes via Ferratan som börjar strax ovanför kyrkan och leder upp till Toppstugan. Idag kan man hyra klätterutrustning på Topsport och ta sig upp här för egen maskin.

Linbanan kördes fram till sommaren 2000 och monterades därefter ner 2007 när den nya 6-stolsliften vid Kåvan byggdes. 2007 invigdes även alla de nya pisterna som finns idag.


FunäsGondolen 

Nu finns även möjligheten att ta sig från Funäsdalen by upp till toppen av Funäsdalsberget. Med gondolen kan både skidåkare, vandrare, cyklister m fl ta sig upp bekvämt. Dalstationen för gondolen ligger alldeles vid Funäsdalens skola så eleverna från årskurs 1-9 har verkligen ski-in ski-out! Ojämna nummer gondol är husdjurstillåtna.

FunäsGondolen invigdes december 2014 och består av 11 st gondoler med plats för 8 personer i varje gondol.  Farten är 4 m/s och stigningen är 316.  Kommer man med bil kan man enkelt parkera den i parkeringshuset, som ligger mitt emot Hotell Funäsdalen. Parkeringsgaraget är avgiftsfritt.